Автори брой 1/2021 (10)АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА


АЛЕКСАНДЪР АЛЕКС. ДЪБНИШКИ


БОРИС ЦВЕТАНОВ

Борис Цветанов е роден на 10 декември 1944 г. в село Мокреш, Ломско. Живял е в Лом, София, Габрово, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Горна Оряховица, Монтана. Учител (1968-1970), журналист в четири вестника (1970-1974), след пет уволнения е на свободна практика (1974-1990). 

Вече 51 години твори в областта на хумора и сатирата. Печатал е във всички издания,които отделят място и внимание на тези жанрове.

Негови афоризми, още преди така наречените „промени“, са намирали място в сериозни издания в САЩ, ГФР, Великобритания, Италия , Франция и естествено в СССР, Полша, Чехословакия и др.

Мисли за себе си като за скромен монах, който броди по света със скъсан чадър и държи на максимата, завещана му от Мирон Иванов: „Няма власт над оная глава, която не иска власт!“

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА


ВЕРА КОСТАДИНОВА

Вера Костадинова

Вера Костадинова е родена в гр. Брезник.
Завършила е СУ „Климент Охридски“ със специалност „Предучилищна педагогика“; ВШВИД и Международно право към УНСС, специалност „Държавна адмиистрация и Международно право“; ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “ Стопанско управление“.

Работила е в най-тежките сфери на социално-икономическия живот – социални дейности, здравеопазване и образование. В момента работи като учител.
Започва да пише на 14 години. Първият цялостен цикъл от 20 стихотворения, наречен „Самота“ е написан през 1982 г. След много дълга пауза (повече от 25 години), прописва отново.

Има публикации в два Алманаха през 2020 г. – „Всичко е любов“ и „Под лъчите на слънцето“ .
Живее и работи в София. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


ВИОЛЕТА СОЛНИКОВА


ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА


ДИАНА ТЕНЕВА


ДИМИТЪР МИЛУШЕВ


ДОБРОЦВЕТА ИЛИЕВА

Доброцвета Илиева

Доброцвета Илиева живее и работи в гр. Русе. Завършила е висше образование във Велико Търново. Рисуването е нейно любимо занимание в свободното време.

Първите ѝ публикувани рисунки са през 2001 год., когато тя все още е дете, ученичка в началния курс. Те стават причина да бъде написана поемата за деца „Моят град”, която се превръща в книжка за четене и оцветяване, предназначена за деца в предучилищна възраст. Авторката на книгата Надежда Радева разказва, че в рисунките на малката художничка буквално е „прочела” текста на поемата, който е оформен в римувани куплети за по-лесно възприемане от детската аудитория.

Със свои картини Доброцвета Илиева е участвала в Обща изложба на русенски непрофесионални художници през декември 2013 г. в Художествена галерия – Русе.

Тя е автор на илюстрациите към книгата с детски стихове „Март идва” (написана от Надежда Радева), която излезе от печат февруари 2021 год., под знака на издателство Съюз на свободните писатели – Русе. Рисунките в книжката са графични, за да могат и малките читатели да изразят своето усещане за стиховете, оцветявайки илюстрациите към всяко произведение.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021 /10/.


ЖИВОДАР ДУШКОВ


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


ИВАНКА ПАВЛОВА


ИВАНКА ПОПОВА-ВЕЛЕВА

Иванка Попова-Велева

Иванка Тодорова Попова-Велева е родена на 05.03.1948 г. в гр. Павликени През 1967 г. завършва Смесена гимназия с преподаване на френски език „Фредерик Жолио- Кюри” в гр. Варна, а през 1972 г. – Френска филология в СУ „Св.Климент Охридски”, с втора специалност Италиански език.

От 1972 г. е учител по френски език в „Природо-математическа гимназия”, гр. Велико Търново, а от 1973 до 2016 г. е преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

През 1992 г. защитава дисертация в Санктпетербургския държавен университет, Русия и придобива научна степен „Доктор по филология”, а през 2000 г. – академично звание „Доцент”.

От 1985 г. е член на Съюза на учените в България. Получавала е от СУБ морални награди и грамоти за активна дейност, в т.ч. като член на ръководството на Великотърновския  клон на Съюза.

През 2015 г. е удостоена от Френското правителство с ордена „Академичните палми” в степен „Кавалер на Ордена” за изявената й дългогодишна работа за разпространение на френския език и култура.

Автор е на научни трудове, учебници, помагала, студии, статии, съавтор на  нов учебен Френско-български/ Българо-френски речник, 2004 г., изд. Слово. Редактор е на Френско-български речник, 2000, изд. Gabéroff.

Редактор е и на художествена литература – „Търсачи на щастие” (проза), с автор Цонка Великова, 2020, изд.Фaраго, „Многоликият дъжд” (хайку поезия), с автор Цонка Великова, 2020, изд. Фaраго и на „Мрак и светлина” (т. I – поезия и т. II – проза), автор Сидония Пожарлиева, изд. Фaраго,  (под печат).

Пише поезия и хайку, публикувани в български /списание „Картини с думи и багри“/ и френски издания /връзка към текста на публикуваните на френски език хайку/ .

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от сборните публикации на Български хайку съюз – брой 3/2020 и брой 4/2020, а като самостоятелна изява – от брой 1/2021.

ИВАНКА ЯНКОВА


ЙОРДАН ВАСИЛЕВ


КРУМ ГЕРГИЦОВ


ЛЮБОМИР ТОНЧЕВ


МАРУСЯ НИКОЛОВА


МАЯ ДАНЕВА


МАЯ ЦЕКОВА

Мая Цекова е родена и живее във Варна. Пише предимно сатира, но е публикувала и лирика. Печата в много издания като „Литературен свят“, „Литературен глас“, „Стършел“, „Втора младост“, „Матадор“ и други, сътрудничи редовно на вестници за българите в чужбина като „България“, „България Сега“, издавани в Чикаго, „Пламък“, Торонто“, превеждана е в „Без навреда“, Северна Македония.

Носителка на първа награда за афоризми на последния международен конкурс на Салона за българска култура и духовност, Чикаго „Изящно перо“, на международния конкурс на Славянския университет „Г. Р. Державин“, Северна Македония „, JAS ,ИTAP ПЕJO“,,2021, международния конкурс „Професор Бързаков“, Сан Франциско. Лауреат и в конкурса за хумор и сатира в град Кубрат 2020.

Издала е три книги : „Смешки без дрешки“,1999; „Апашите са от нашите“, 2019; „Афоризми“, 2020. Под печат е книга с афоризми, епиграми и вицове „Съчки в огъня“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА


НАДЕЖДА РАДЕВА


НИКОЛИНА ТОДОРОВА – НИНА РОСНА

Николина Тодорова - Нина Росна

Николина Тодорова, с литературен псевдоним Нина Роса е родена на 21 юли 1934 г. в с. Баниска, Русенско.

Пише стихове от ранна възраст.

Развива таланта си в лите­ратурния кръжок „Н. Й. Вапцаров” към Дома на Културата на транспортните работници в гр. Русе и литературния клуб към Дома на здравните работници.

Има четири издадени книги – стихове за деца и възрастни: „Шипков плод” – стихове – изд. „Денница”, 1996 г., „Горска олелия” – детски стихове, 2 издания – 2004 и 2005 г., ИК „Парнас” – Русе, „Люлякови утрини” – лирика – 2012 г. „Стъпка от кошута” – стихове за деца, 2018 г.

Член е на литературен клуб към читалище „Зора” – Русе, на Дружеството на русенските писатели и на Съюза на свободните писатели в България.

Ето какво казва за себе си:

„Аз нямах по-големи братя и сестри като съучениците си да се уча от тях. Сама преотк­ривах света чрез книгите от училищната и читалищната библиотека. Още от първо от­деление мама ме абонираше за детските списания: „Светулка, „Детска радост” и „Детски живот”, последователно.

В творчеството си с умиление се връщам към корените си, към труда на селянина, към нравите и обичаите. Закърмена съм с ценностите на автентичния фолклор – песни и танци. Много обичах да ходя по сватби.

Гордея се, че съм родена и израснала на село, заобико­лена с гори, хълмове, три реки и извори, в красивата местност „Канарата” с дъх на люляци и липи. Имах щастливо детство.

Поезията за мен е емоция, чувство, което минава през сърцето ми като дълго носен славей в гърдите ми. Имам още какво да кажа, но дали ще искат да ме чуят?

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


ПЕТЪР ГЛАВЕЕВ


РЕНИ ВАСЕВА


РОСИЦА КОПУКОВА


СЕВДАЛИНА ТОДОРОВА

Севдалина Тодорова

Севдалина Тодорова работи, живее и твори във Варна.

Завършила е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и все още е очарована от западните езици. Тя е дългогодишен преподавател по английски език във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Поддържа многогодишна любов с природата, защото е убедена в нейното могъщество. Интересува се и от отношенията между хората, резултат от което е разказът й „Това е любовта“, в който, по думите ѝ, е описала „истината такава, каквато беше“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


СЕРГЕЙ ГОРОДЕЦКИ

Сергей Городецки

Сергей Городецки /1884 – 1967/

Известният руски поет на младини се увлича от символизма и проявява интерес към фолклора. Той е един от организаторите на Работилницата на поетите. Участва в Първата световна война като военен кореспондент. От 1921 г. живее в Москва. Пише стихове. Активно превежда. Автор е на оперни либрета. Изявява се и като литературен критик.

Първите му стихосбирки се отличават със свежест на чувствата и с жизнерадост.  Стремежът красивата сложност на света да бъде съчетана с яснотата на поетическата мисъл, е характерен за акмеизма, от който се увлича Городецки.

Плод на творческите му усилия са  значителен брой стихосбирки. Създаденото от поета се характеризира се с тематично разнообразие, със съвършенство на формата и с лекота на изказа.

Представен от Иванка Павлова в брой 1/2021 на списание „Картини с думи и багри“ в новосъздадената категория „Преводачът представя“.


СТОЯН МИХАЙЛОВ


ТЕОДОР ТРАЯНОВ


ТОДОР БИЛЧЕВ


ХРИСТО ИВАНОВ

Христо Иванов

Христо Иванов е роден през 1956 г. в село Правда, община Г. Оряховица. Завършва Механотехникум, НВУ „Васил Левски“ и ВА „Г. С. Раковски“. От 1979 г. служи в различни поделения на Българската армия. Завършва службата си в Щаба на отбраната на МО през 2011 г., понастоящем е о. р. п-к.

Като пенсионер започва да пише разкази за интересни случки с цел да развенчае мита за прекрасния живот в страната по време на социализма… и, ако може, да си оправи единствената четворка в дипломата от механотехникума – по български език и литература.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021 /10/.


ЦОНКА ВЕЛИКОВА