„СЯНКА“ НА АТАНАС ПЕТРОВ – представя Габриела Цанева

Подариха ми стихосбирката на Атанас Петров „Сянка“ в края на май, в печатницата на издателство „Лени АН“-Русе. Дизайнът на корицата, вплетената в основата му картина на покойния вече Пламен Монев /1957-2016/ „ме грабнаха“.

Не обичам да използвам клишета, но понякога, както в класическата японска поезия, те най-добре изразяват емоцията на мига и същността на изказа.

Може би точно затова някои изрази са се клиширали. И така – корицата на стихосбирката „ме остави без дъх“.

Без дъх ме остави и беглата среща с автора и издател Атанас Петров, когото вече познавах като поет чрез никнейма му във фейсбук „Лени Ан Лени Ан“.

Не знам защо, заприлича ми на дъб – с неспокойни очи и буйни прошарени къдри, отривист и тъмен – не дъб; дъбова гора пред лятна буря беше, когато влетя в стаята и ми подаде ръка.

Мина време, преди да прочета книгата му със стихове, макар веднага да забелязах, че редактор е не кой да е, а Божидарка Божинова – един талантлив автор, когото много харесвам, заради експресивните й стихове, заради образите, които небрежно създава с лекотата на магьосник, заради откровеността на диалога, който води с читателя, или с Оня непознат, мечтан, изплъзващ се и вездесъщ Любим на лирическия Аз на поетесата.

Но да се върна към „Сянка“ на Атанас Петров.

Обемна стихосбирка, събрала между кориците си 63 стихотворения в 104 страници, издание на издателство „Лени АН”, Русе, 2019 г. Стихотворения, различни като тематика, ритмика, поетика; стихотворения, обединени от едно чувство – любовта. Любовта е с различни лица, но винаги ярка, обсебваща; тя е главният герой на поемата Сянка, не лирическото Аз на поета… Аз-ът страда и възпява любовта; аз-ът живее, съществува, чрез любовта… Любовта е смисълът, причината и следствието, началото и края…

Любовта – като сянка, като изплъзване, като нещо „отвъд“, като насъщния… И Любимата – онази „нежна фиданка“, на която поетът подарява стиха си – най-красивия стих: „Синът ни порасна“!

В тази стихосбирка има много топлота и човечност, в нея животът тупти – със смътната тревога от остаряването на тялото, стягащо неостаряващия дух, в нея е красотата на деня, на мига, на откраднатата ласка от сянка върху реката, гората, листата и вятъра.

В нея се вплитат усещанията за неразривността на връзките между природата и човека, между стихиите и живота, между преходността на битието и вечността на духа.

Няма да говоря за поетическата техника на Атанас Петров. Неговата поезия не е в техниката на писане, а в умението му да улавя образи и чувства и да ги ретранслира към читателя. Дълбоко философска поезия, която не е загубила нищо от красотата на непосредственото преживяване и споделянето му с другия.

Не мога да не цитирам първите строфи от стихотворението, което без страх наричам „любимото ми стихотворение“ от стихосбирката „Сянка“, от Атанас Петров… и което стана едно от любимите ми стихотворения:

ЗАПОВЕДИ

Нямам друг бог освен теб .

където и да се обърна, те намирам.

В полумрака си светлина, която луната цеди.

Ти си въздухът и храната в мечтите ми  

и корени пуснах в земята, коленичил пред теб.

Нямам и други кумири.

С теб започва денят.

Като мисъл си, като жега в душата.

На вериги ме държи животът

и прегаря моето тяло, ще изгоря…

И не изговарям напразно твоето име,

и как бих могъл, когато не е слизало от устните ми…

Не мога да не споделя с читателите на „Картини с думи и багри” още няколко стиха, които са само бегла, случайна линия, която хвърля по-скоро сянка, отколкото светлина върху стихосбирката на Атанас Петров „Сянка”:

ПРОЗОРЕЦ

Погледни през прозореца,

тъй хубав е светът.

Пияна от щастие, душата ми свети.

Валс танцуват – пеперуди кръжат.

Откъсни го – за теб е нежното цвет

До сърцето сложи го, преброй му листата

и нека се чуди магьосникът вятър.

Венчето сплети, положи го в реката

и нека бъбриво отплува нататък, нататък,

където до извора в смях и надежди

синът ни крещи, лудувайки с лятото.

МОРЕ

Днес скочих в окото ти

и заплувах – един луд, невидял море.

И потънах в дълбокото, търсейки дъното –

там, където бие сърцето

и душата ти гали пясъка.

И въздухът не стигна,

заклокочи,

и от гърдите пое към слънцето

/тъй красиви бяха тези балончета в бяло,

блестящи и в синьо…/.

Но това е история за романтици.

Аз съм просто удавник

на дъното на синьо море,

пълно с любов и пожелания.

Там събирам рапани,

галя пясъка,

сънувам вълните

и ти говоря в стихове…

БЕЗСИЛНО Е СЛОВОТО,

светът се разпада

на светлина и усещане.

Като сън си, като надежда.

Безсилни са думите

и устните са безсилни.

Целувам те –

фиданчице стройна

и нежна…

И накрая, ще завърша с първото стихотворение на стихосбирката, и това не е случайно, защото то ще бъде отправната точка към следващата изплъзващо-преливаща се сянка от поезия и стремеж към неуловимото, която спира погледа ни:

СТИХ

Искам да ти напиша стих.

Простичък стих.

И защо ли си мисля

за художника, рисуващ вятъра,

или рева на крава по долината на Лоара.

Най-обикновените думи искам да подредя.

Боже!

Тези,

с които синът ни проходи и проговори.

Искам да ти подаря стих.

Стихът

„Синът ни порасна.“

д-р Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.