ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ТВОРЧЕСТВО – изобразително изкуство

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Винаги съм мислила за Тарас Шевченко като за поет, писател и бунтар – в изкуството и живота.

Признавам, не съм мислила за художника Шевченко, макар по образование той да е именно такъв – ученик на Карл Брюлов в Петербургската художествена академия.

Автопортрет, маслени бои, 1840 г. - Тарас Шевченко
Автопортрет, маслени бои, 1840 г.

С удоволствие открих именно тази негова страна – живописта.

Едновременно изящна и смела, провокативна, натуралистична, но и романтично възвисяваща и вглъбена – като хвърлена ръкавица срещу установените порядки на едно общество, изначално лишило го от свобода в най-основното й значение… И като вик за разкрепостяване.

Разкрепостяване духовно и политическо; разкрепостяване на изкуството и на една основна прослойка на обществото, от която произхожда самият той – крепостното селячество на имперска Русия.

Момче-модел, картон, сепия - художник Тарас Шевченко
Момче-модел, картон, сепия
Модел, картон, маслени бои - художник Тарас Шевченко
Модел, картон, маслени бои, 57 х 70 см.

Едно изобилие от ярки, но и от приглушени багри, от запомнящи се образи, един пулсиращ живот и природа, която може да бъде и яростна – като несправедливост и гнет и медитативна – като откровение и изповед, проникновение и красота.

Лунна светлина, акварел - Тарас Шевченко
Лунна светлина, акварел
Лунна светлина, акварел, 13,8 х 31,8 см. - Тарас Шевченко
Лунна светлина, акварел, 13,8 х 31,8 см.
Пожар в степта, акварел, 21,4 х 29,6 см. -  Тарас Шевченко
Пожар в степта, акварел, 21,4 х 29,6 см.

Трудно е да се прецени големината /формата/ на медията, върху която рисува. В този смисъл е почни невъзможно да усетим истинското въздействие на произведенията му извън реалната им експозиция в зала. И все пак, ето ги – прекрасната Гадателка, великолепната Катерина, всяка в своето натурално обкръжение:

Гадателка, хартия, акварел, 26 х 20 см. - Тарас Шевченко
Гадателка, хартия, акварел, 26 х 20 см.
Катерина, маслени бои, 93 х 76 см. - Тарас Шевченко
Катерина, маслени бои, 93 х 76 см.

Те изглеждат едновременно монументални с изобилието от изящни детайли и почти като миниатюри от средновековен манускрипт.

Творбите на Шевченко ни пленяват и с разнообразието на сюжети и въображение. Те са портрети, образи, рисувани от натура, пейзажи, но и сцени от фолклора, от античната история и митология, както и от съвременността на художника – негови наблюдения и лични преживявания.

Одалиска, акварел, 18 х 20 см. - Тарас Шевченко
Одалиска, акварел, 18 х 20 см.
Смъртта на Сократ, акварел, туш, гваш, перо, 24 х 32 см. - Тарас Шевченко
Смъртта на Сократ, акварел, туш, гваш, перо, 24 х 32 см.
Селско семейство, платно, маслени бои, 60 х 72,5 см. - Тарас Шевченко
Селско семейство, платно, маслени бои, 60 х 72,5 см.
Сред приятели - художник Тарас Шевченко
Сред приятели
Нарцис и нимфата Ехо - художник Тарас Шевченко
Нарцис и нимфата Ехо
Пейзаж - художник Тарас Шевченко
Пейзаж

Като се абстрахираме от размера и вида на използваната медия за основа (платно, картон, хартия), от техниката и материалите за рисуване, от предмета и сюжета на изобразяваното и от пътя на възприемането и отразяването му от автора, видим за ценителите на изкуството остава един ярък, безспорен талант. Но и оня силен, неукротим дух, и оня стремеж към свобода – и чрез овладяното разчупване на формите, и чрез уловеното разхерметизиране на техния вътрешен живот, който продължава отвъд пространството на картината, вълнува и провокира въображението и е една силна връзка на въздействие между твореца и неговата аудитория.

И през този портал в тъканта на времето продължава да струи енергията на Шевченко, която вдъхновява поколенията в техния поход към независимост.

подбор на картините и коментар: Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *