„ТИКВЕНИ МЕДАЛИ“ на Росен Марков

РОСЕН МАРКОВ и блогът „Тиквени медали – политическа сатира“ – анонс на Надежда Александрова

За блога и неговия автор

Щастливи сме да представим и да подкрепим едно ново начинание в интернет пространството – блогът „Тиквени медали – политическа сатира“ на Росен Марков.

Кой е Росен Марков? Не беше трудно да намеря нещо за него и за неговото творчество в глобалната мрежа. Онова, което искам да споделя с читателите на списание „Картини с думи и багри“ взех от визитката му в сайта „БГ фантастика“.

Росен Марков е роден на 10.06.1969 г. в град Русе. Завършва СОУ „Христо Ботев” гр. Русе през 1987 г. Служи в БНА на редовна военна служба – картечар за периода 1987/89 г. Работил е като актьор в ДТ ,,Драгомир Асенов“ – Монтана, сезон 1992/93 г. Работил е също и като бояджия, охрана и др.

С писане се занимава от дете, първите му по-сериозни публикации са два разказа в местния русенски вестник „Утро” през 1994 г. -„Усмивката на смъртта” и „Черният Дом” – първият в жанра хорър, а вторият е научна фантастика. Същата година написва и сценарий за игрален филм „Ауфвидерзеен”.

През 1999 г. заминава за Чешката Република, където живее в продължение на една година.

През юни 2010 г. започва да пише книгата „Боже, избави България“, която завършва през 2012 г. и издава през 2015 г.

Росен Марков е създател на персонажа Disabled-Man, който принадлежи към категорията супергерой.

Автор е на блога „Тиквени медали – политическа сатира“, в който са събрани негови афористични мисли от последните пет години. Сайтът е създаден през 2020 г.

Защо „Тиквени медали – политическа сатира“ на Росен Марков в списание за литература и визуални изкуства?

Прегледах блога „Тиквени медали – политическа сатира“… Не съм любител на сатирата, но ме накара да се усмихна с онази горчива, свиваща гърлото усмивка, която добре познавам от прочита на шедьоврите на българската и световна класика в жанра. Не, не сравнявам Росен Марков с Алеко… просто казвам, че в думите му има горчива истина…

Прочетох набързо и откъса от книгата му „Боже, избави България“, публикуван в „Литературен свят“… Е, да – интересно, динамично четиво в добре познатия и популярен криминален жанр.

Бях приятно изненадана от разнообразните творчески търсения и добре намерените решения на Росен Марков като разказвач и като сатирик. Читателят би помислил, че за един автор е по-важно и съществено да популяризира обемното си прозаично творчество, не толкова кратките сатирични проблясъци, които има.

Защо е така, защо един автор на интригуваща проза създава блог за политическа сатира?

Е, просто решихме да се обърнем към него и ето какво сподели Росен Марков за списание „Картини с думи и багри“:

„Аз съм човек с увреждания, жертва на системата в България, както стотици хиляди други българи!
Всичко, което пиша, е протест срещу геноцида над обикновения човек у нас и над болните хора!

От 10 години начело на държавата е Бойко Борисов. За това време животът в страната стана още по-тежък, за което отговорност носи цялата политическа върхушка!

А същевременно се говори за небивали икономически успехи и за социална политика, каквито почти липсват!

Заради тази демагогия и фалшиви „успехи“ съм нарекъл блога си „Тиквени медали – политическа сатира“! И, разбира се, заради прякора, който народът ни е сложил на Бойко Борисов – Тиквата!
Исках да издам книга със същото заглавие – „Тиквени медали“, но „големите“ издателства не желаят и да знаят.

Това бе причината да създам блог – място в интернет, където да казвам свободно това, което мисля, и надявам се – хората да го четат.“

Надяваме се, че скоро Росен Марков, както със своята политическа сатира, така и с прозата си, ще стане автор и част от списание „Картини с думи и багри“…

И това е не само защото мисията на списание „Картини с думи и багри“ е да подкрепя българските творци на литература и визуални изкуства, нито защото пишещата тези редове също е човек с увреждания, жертва на системата в България… а защото без свобода на словото няма свобода, нито има литература и изкуство, нито има творци!

© Надежда Александрова, редактор литература на списание „Картини с думи и багри“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

2 thoughts on “„ТИКВЕНИ МЕДАЛИ“ на Росен Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *