ТОДОР БИЛЧЕВ С ЧЕТИРИ КНИГИ – покана

ПОКАНА ЗА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ТОДОР БИЛЧЕВ – редакционно съобщение

На 18 юли от 17:30 ч. в Галерия „Библиотека“ на РБ „Любен Каравелов“ е срещата на ценителите на мерената реч с част от поетичното творчество на Тодор Билчев. Събитието се организира от Съюза на свободните писатели – филиал Русе и е посветено на 185 години от рождението на Васил Левски.

„На незабравата зовът“ и “Душа като снежинка” са стихосбирки, излезли от печат през 2021, а „Под небето в мене“ и „Народе!!!!“ са от тази година.

*

Рецензенти на първите две са д-р Габриела Цанева и Йордан Йорданов.

Те определят творбите на Тодор Билчев така:

За „На незабравата зовът“. Композиционно, книгата е изградена от въведение – „Епос“ и три части – „Епос на героите“, „Епос на духа“ и „Епос на рода“, като въведението е основополагащо спрямо останалите три – водещо читателя към най-дълбоките авторови внушения. Героите в тази творба са и тези, които уж не сме забравили, но които все повече знаем само като имена, а не като личности, съдби и стремления.

На незабравата зовът - автор Тодор Билчев
На незабравата зовът – автор Тодор Билчев, епическа поезия

В “Душа като снежинка” стихотворенията са такива – сълзи и възторзи, смях и тъга, тайни и откровения. Което за пореден път доказва, че големите чувства са неумолима константа, неподвластна на времето.“

"Душа като снежинка" - автор Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit
„Душа като снежинка“ – автор Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit

*

Рецензент на „Под небето в мене“ е Надежда Александрова, която казва, че това е „една многопластова поетична книга с четири разнообразни раздела. Тази композиционна постройка дава простор за разгръщането на вътрешна многожанровост, която определя тематичното богатство и естетическите характеристики на произведението. Любознателният читател има удоволствието да открие магията на любовта, изяществото на новата поетична форма апева, мъдростта на сатирата и реалността на илюзиите.“

Под небето в мене - автор Тодор Билчев
„Под небето в мене“ – автор Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit

„Поетичната книга на Тодор Билчев е със знаковото заглавие „Народе!!!!“, което не е избрано самоцелно и случайно. Стихосбирката е посветена на 185-та годишнина от рождението на Васил Левски. Композиционно, стихосбирката е разделена на три части, посветени на пътя към свободата – национална, но и личностна, и озаглавени „Левски“, „Българин“ и „България“. Голяма част от стихотворенията са вдъхновени от Апостола, не само от неговия живот, дело и идеология, но и от следите, които оставя в своето и в следващите поколения“, е професионалното мнение отново на д-р Габриела Цанева.

Народе - автор Тодор Билчев
„Народе!!!!“ – стихосбирка на Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit, С., 2022

Тодор Билчев е роден на 18 април 1956 г. в Русе. През 2015 г. издава първата си стихосбирка „Есенна жътва”. През дългия си и плодотворен творческия си път досега е издал общо 22 стихосбирки и 91 книги – научни издания, документални сборници, документални и исторически книги, пътеписи, има множество публикации в литературни и научни списания и др.

Източник: РБ „Любена Каравелов“

*

Щастливи сме да споменем, че издателство gabriell-e-lit даде живот на десет от неговите стихосбирки, както и на документалните книги „Поп Дошо“ и „Документи за Добрич и добричко, съхранявани във фондовете на Държавен архив – Русе“, в съавторство с Цветелина Димитрова /книгата е спонсорирана от община град Добрич/.

Желаем успех на Тодор Билчев в неговия път на перото!

редакционно съобщение

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *