ТОДОР ЦАНЕВ – НА ФОКУС

НА ФОКУС – ТОДОР ЦАНЕВ

БИОГРАФИИЧНИ БЕЛЕЖКИ

Тодор Манолов Цанев е роден на 11 декември 1931 г. в Червена вода, общ. Русе. Произхожда от известна фамилия с участници в националноосвободителното движение. Завършва Русенската мъжка гимназия.

Тодор Цанева
Тодор Цанев

Тодор Цанев става един от лидер на горянската съпротива в русенския регион и Лудогорието. Той е авторът на клетвата на горяните в Русенско. Заради опозиционна дейност срещу комунистическото управление е осъден на 20 години затвор, от които излежава 11 години – до 1962 г. Въпреки тежките условия продължава да пише стихове.

След освобождаването си работи в Корабостроителния завод „Иван Димитров“, а след амнистията от 1964 г. завършва висше образование и се дипломира като машинен инженер. Работи в Научноизследователския строителен институт (НИСИ) като технолог и главен проектант.

След 10 ноември 1989 г. е един от инициаторите за създаване на СДС-Русе и пръв негов председател. Кмет на Русе от 02.10.1990 до 26.10.1991 г.

Това може да се прочете за него в Уикипедия. Ще добавя още няколко факта:

Член е на Съюза на писателите земеделци в България. Негови стихове са публикувани във вестниците „Персин“, „Земеделско знаме“ и „Литературно земеделско знаме“, както и в литературните сборници „Детелина“ и „Алманах Литературно земеделско знаме“.

Автор е на стихосбирката „Открадната младост“ /2002 г./

Участва като събеседник в създаването на редица документални филми и книги, свързани с горянското движение и съпротивата срещу комунистическия режим в България, сред които телевизионната поредица „Отворени досиета“ и документалната ми повест „Миналото в мен“.

Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *