„ТРИ ЦВЯТА“ НА ГРЕДИ АССА – Габриела Цанева

ИЗЛОЖБА „ТРИ ЦВЯТА“ – статия на Габриела Цанева

Греди Асса – едно име, което е познато на мнозина любители и ценители на визуалните изкуства, в частност на монументалната живопис…

Бях приятно изненадана, когато в средата на април в един новинарски сайт прочетох, ведно със съобщения за военните действия в Украйна, покана за изложба. Наречена е „Три цвята“. А името на автора е Греди Асса, чиито творчески изяви от години следя с особен интерес.

*

Галерия „Интро“, ул. „Самуил“ №28.

Едно пространство, твърде тясно за художника, но пък уютно и познато за любителите на живописта – сгушено в сърцето на столицата, в средата на улицата, приютила изкуството, както никоя друга.

Греди Асса - изложба "Три цвята"
Греди Асса – изложба „Три цвята“

Трите цвята, върху които акцентира проф. Асса са жълто, синьо и черно. Но не само цветовете формират посланието и изживяването при непосредственото общуване с творбите. „Тази изложба ме кара отново да съпреживея това, което виждам, чувствам и това, което не искаме да видим. Не искаме да има война. Няма аргументи за трагедията на милиони хора…“.

Да, не искаме да виждаме страдания и болка, и смърт и разрушения. И по-лесно е да затворим очи, и по-лесно е да не мислим за това, че войната бушува в Европа, на крачка от нас и в нея загиват хора – като нас, които довчера са имали същите домове и мечти, проблеми и стремежи, а днес имат само две – оцеляване и свобода…

*

Откриването на изложбата очаквано предизвика голям интерес не само заради името на автора, но и заради посланията, закодирани в представените картини. Трите цвята са жълто, синьо и черно – цветовете на Украйна и войната, посякла със своето черно синьото на небето и жълтото на полята, чрез онова „танково“ зелено, което се получава при смесването на синьото и жълтото.

Греди Асса - изложба "Три цвята"
Греди Асса – изложба „Три цвята“

Картините са създадени със смесена техника – гваш, темпера, маслени бои и носят характерния за автора замах и сила при изграждането на композицията и образите, наситени с вътрешна емоция.

Експозицията е съобразена с пространството на галерията, като включва не малко средни и големи по формат творби, които все пак могат да се нарекат „малки“, спрямо онези, които очакваме, познавайки неговото монументално творчество.

Тук ще видите един нов за автора носталгично-личен ракурс, насочен навътре, съзвучен с дълбокото човешко преживяване и с оценката на твореца за цивилизационния избор, пред който сме изправени – както като общество, така и като индивиди в сложния, жестокопроменящ се свят, в който живеем.

Защото – ако в един мирна среда е нормално и морално да подкрепяш мира, то в условията на реална, агресивна война няма как да бъде подкрепено нещо, което вече не съществува.

*

Картините са рисувани в период от осем години, още от времето, когато започват сблъсъците на майдана в Киев, Донецк и Луганск, последвани от анексирането на Крим от Русия.

„Синьо и жълто – смесват се и се получава едно танково зелено… един народ не може да бъде заличен; това не са единици, а сплав, която не може да бъде унищожена.

Войната ще нарисува една нова Герника… Трябва да направя тази изложба, защото иначе тя ще тлее в мен.

Мисля си Украйна като една плодородна държава и с едно синьо небе, което сега става тъжно и черно, замъглено от пушеци… Жълтото е слънце, пшеница, царевица, ечемик… и русите коси на украинките…“

Това споделя художникът в кратко интервю за БНР.

*

Греди Асса е роден през 1954 г. в Плевен. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Монументална декоративна живопис“. Заедно с Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и Филип Зидаров през 1985 г. създават неформалната група „Градът“.

Професор е в катедра „Мода“ при Националната художествена академия от 2003 г., като е заместник-ректор и ръководител на катедрата от 1999 г. През 2011 участва на Венецианското биенале. Има над 80 самостоятелни изложби.

Греди Асса - изложба "Три цвята"
Греди Асса – изложба „Три цвята“

Изложбата е благотворителна, с посредничеството на Българския червен кръст, като средствата ще бъдат изпратени в помощ на Украйна.

Експозицията е изложена от 14 до 30 април.

Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *