„УНИВЕРС“ – Калоян Странски

ТАЗИ СЛАДКА ДУМА „УНИВЕРС” – разказ на Калоян Странски

На 2 септември 2181 година бе създаден уникалният продукт „Универс”.

Беше патентован на името на професор Фруже. В интервю по телевизията той обобщи:

-Универс е плод на многогодишен труд на голям екип специалисти и широка гама от енциклопедични познания във всички области на живота и науката. До сега не е създаван подобен продукт. Това е специална кутийка, подобна на тия за бира и сокове, но не съвсем. В нея има течност без цвят, без мирис, без вкус. Отваряте кутийката и тя придобива цвета, миризмата и вкуса на всяко питие,  което сте си пожелали в момента. Пожелали сте си бира – пиете бира, даже която искате марка. Искате кока-кола, оригинал – готово. Искате 12 годишно марково уиски, няма проблем. Искате мляко – имате го… Естествено, аз не мога да ви кажа никакви тайни, свързани с „Универс”, за желания от вас резултат влияние оказва връзката на вашите мозъчни импулси с елементи в опаковката. Само това мога да кажа. Наздраве, дами и господа по цял свят.

Още в първите дни търсенето надмина и най-оптимистичните прогнози. Производствени предприятия на „Универс” бълваха продукция 24 часа в денонощието, нямаше почивни дни. Очертаваше се, обаче, тотално нарастване на безработицата по целия свят. Фалираха едно след друго прославени с производството си фирми на напитки от всякакъв вид.

И в момента на най-голямото масовизиране на производството на Универс, Световният съвет към ООН, подкрепен от военни специалисти и въоръжени сили излезе със заповед за прекратяване производството на продукта.

 Причината, която се изтъкна, бяха стотиците хиляди случаи на мигновена смърт сред покупателите на „Универс”.

***

Разследването показа, че всички те са си пожелавали в кутийката да има светкавично действаща отрова.

1996 г.

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *