МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ 2021 – 1 част

ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ НЕОБИЧАЙНО – редакционно съобщение

ЗА ФЕСТИВАЛА НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ И НЕГОВОТО МЯСТО В СПИСАНИЕ ЗА ЛИТЕРАТУРА И ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА

„Да се почувстваме необичайно“ – това е надсловът, който организаторите избират за второто издание на Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF) . Репликата е от „Уитнейл и аз“, британски филм от 1987-ма, който може да се разглежда като космически портрет на младостта и нейните блянове, а и на сложността на заедността.

Вярват, че всеки, който се потопи в портретното кино, ще открие своето „необичайно“ и ще го преживее сам, но и с общността, която споделя същите идеи и светоусещане.

Щастливи сме да споделим с читателската аудитория на списание „Картини с думи и багри“ писмото, което получихме в пощенските кутии на редакцията от Ана Мария Сотирова, основател на фондацията, инициирала това събитие. Щастливи сме, че ще имаме възможност да обогатим тематиката на списанието в неговата „визуална“ част чрез серия публикации, посветени на особения жанр на портретното кино, който считаме най-близък но словесния и живописен портрет.

ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Но организаторите най-добре ще направят това :

Второто издание на IPFF утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото.

Разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира, фестивалът кани публиката, която не отива на кино между другото, а търси киното, защото вярва, че е преживяване -като никое друго. Предлага среща с душата на филма – самият портрет. Провокира преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

С тази уникална философия, вече втора година IPFF е разпознат като платформа за алтернативно късометражно кино от стотици режисьори, от всички посоки на света. Сред тях са както млади творци в началото на своя професионален път, така и утвърдени артисти, избрали за себе си полето на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

И в настоящото си второ издание, IPFF се явава като хибрид, даващ възможност за срещи на живо и онлайн. В четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да се насладят на филми от официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Cinenso кинолюбители от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции за IPFF находки – For the peculiar-eyed и Thrilling Impressions.

*

Основната програма на фестивала се състои от 55 късометражни портретни творби в категориите филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет, както и категории с фокус интригуващ изразен език – скрийнденс (портрет в движение) и анимация – (портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, герои с обществени и лични каузи, запознанства със забавни образи и странни характери, сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.

Интересни съпътстващи събития отново ще бъдат част от цялостното фестивално преживяване.

В рамките на своето второ издание, IPFF провежда творческия експеримент „Пътища на портрета“. Първите резултати от него ще бъдат представени чрез фотоизложба, провокираща разговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи артистични метаморфози.

„Видеоесе – неформално за формата“ е името на среща по темата за аудиовизуалната есеистика. В свободна дискусия ще бъдат поставени въпросите за (не)познаването и (не)използването на аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен и стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство.

В актуалния куиз жанр ще тестваме познанията си по време на „Филми, Портрети и Филмови Портрети“ – с убеждението, че можем да съчетаем забавното с интелектуално обогатяващото. Ще задаваме въпроси за портретите в киното (и не само), ще предизвикаме паметта си, ще провокираме себе си и всички желаещи да откриват пътя към света на портрета – като дълбок и интригуващ.

*

По време на гостуването си в Пловдив, Велико Търново и Варна, IPFF ще предложи освен прожекции от официалната селекция, дискусии с куратори – личности със свой ярък светоглед и почерк, които зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към прожектираните кинотворби.

И тази година част от съпътстващата програма на IPFF ще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми – платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

редакционно съобщение

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *