ХАРАЛАН НЕДЕВ – НА ФОКУС

Няколко поста на Харалан Недев във фейсбук ме провокираха да го представя в рубриката „На фокус“ в настоящия брой. Всички те, по някакъв начин са свързани с настоящата обстановка на странна пандемия, но и с перманентната духовна недостатъчност на съвременното общество, съпътствана от всеобхватна неудовлетвореност, болезнена загуба на духовност, с постоянно усещане за размиване и разминаване с ценностите на демокрацията, за срив на устоите на идентичността, държавността, хуманността…

Дава ли отговор поетът на изострените от пандемичната криза въпроси на обществото, зададени от неговите читатели и почитатели чрез социалната мрежа?

Дали е отговор; дали е правилният отговор – не знам… Но общуването с Поета на Троян е целителен балсам за все по-кървящите, за все по-гноящите рани в нашата опустошена духовност…

БИОГРАФИЧНИ БЕЛЕЖКИ

ХАРАЛАН НЕДЕВ

Харалан Недев - поет, публицист, белетрист, сатирик
Харалан Недев – поет, публицист, белетрист, сатирик

Харалан Недев е роден на 25 март 1931 г. в Габрово, но днес по-често го наричат троянски поет.

Има 52 години трудов стаж, от които 10 в мините.

Автор е на 57 книги. Поет, публицист, белетрист, сатирик, баснописец, автор на епиграми и афоризми с над триста публикации в централни вестници и списания.

Едни от най-известните му произведения са: „Благодарност за хляба. Стихотворения” (1992), „Сонети” (1994), „Избрани басни” (1995), „Планета под земята” (1997), „Магия” (1998), „Брадясали разкази. Избрани разкази и импресии” (1998), „Преклонение” (1998), „Семки от саморасляци. Афоризми и епиграми” (1999), „За хищници и тревопасни басни” (1999), „Малчугани – сладурани. Стихотворения за деца (1999),

„Осил под езика. Парливи стихове” (2000), „Чародейни сътресения. Весели стихотворения и една поема за Сафо” (2000), „Родни природни дадености. Разкази” (2002), „Земя с негаснеща жарава (2003), „Вяра и надежда за човечност. Лирика” (2006), „Дъхави откоси” (2007),

„Антология” (2011), „Пред Апостола поклон” (2011), „Озарения” (2013), „Сонети. ч. 1. Звънкострунни сонети” (2014) „Сонети. ч. 2. Волноструйни сонети” (2014), „Сонети. ч. 3. Сатирични сонети” (2014), „За теб, Българийо, с любов” (2016), „За теб, Българийо, с любов. Избрани стихотворения за Родината” (2 издание 2018), „Резонанси” (2018), „Светлина над хоризонта” (2018), „Серпантини на любовта”, „В клоните на дъба”, „Незабравки в сърцето” (2018) и др.

Харалан Недев е член на СБП, секция „Поезия“.

Носител е на златен медал ,,Алеко Константинов” за планинарско творчество (от което са композирани над шестдесет планинарски и други песни от няколко композитори); медал за активна читалищна дейност; почетна грамота за принос в културата от община Троян; почетна грамота от СОУ Троян; почетна грамота за принос в българската литература от Съюза на българските писатели и още много други грамоти и плакети.

Творчеството му е всеобхватно, но винаги с усещането за поезията като свещенодействие и за мисията на Поета като носител на Светлината и Доброто.

Накратко това можем да намерим за Харалан Недев в официалните сайтове на Съюза на българските писатели, „Литературен свят“ и др.

Правят впечатление многобройни публикации за него в троянските медии, но онова, което е най-впечатляващо, е неговото живо, постоянно присъствие във фейсбук, неговият несекващ диалог с Читателя, неговата ръка на творец, държаща не просто перото, а пулса на времето и хората.

© „Картини с думи и багри“, редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *