ЦВЕТЯ И ПОКЛОН – Живка Танчева

ЦВЕТЯ И ПОКЛОН – репортаж на Живка Танчева

На 26 август 2020 г. в гр. Бяла черква отбелязаха 97-годишнината от убийството на д-р Райко Даскалов – виден български държавник, министър в правителството на Александър Стамболийски 1920-1923 г., пламенен републиканец, ненадминат оратор, един от най-ерудираните ръководители на БЗНС.

На 26 август 1923 г. Райко Даскалов е убит из засада на улица „Холечкова“ в Прага, на 36-годишна възраст.  Траурната церемония се състои в Прага, където той е погребан на 28 август. През 1946 г. е изпратена българска делегация, която организира пренасянето на костите му в България. Гробът му днес е в софийската Борисова градина.

Цветя и поклон за д-р Райко Даскалов - снимка
Цветя и поклон за д-р Райко Даскалов, 26 август 2020, гр. Бяла черква

Родното място на Райко Даскалов е Бяла черква, където днес, 26 август, пред бюст-паметника му бяха поднесени цвета в знак на признателност от Кметство град Бяла черква, Народно читалище „Бачо Киро-1869“, Исторически музей – Бяла черква, ОУ „Бачо Киро“, ПП „Обединени земеделци“, родственици и граждани.

Живка Танчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *