ЧОВЕШКАТА РЪКА – Иванка Янкова

ЧОВЕШКАТА РЪКА – есе на Иванка Янкова

Всяка достатъчно напредничава технология е почти неразличима от магията

Артър Кларк

Ръката е гениално достижение в развитието на човека. В момента, в който палецът е могъл да влезе в контакт с останалите пръсти, се е родило и творчеството – възможността с човешката ръка да бъдат осъществени нещата, които мозъкът може да си въобразява и фантазира.

Природата, чрез естествения подбор и еволюцията вдъхва живот на човека – този уникален феномен, с неговата сила на мисълта, въображение, комбинативност, любознателен дух и магическа ръка, която с много труд, по пътя на опита и грешките, му дава сила да преобрази света.

Цялото многообразие, което ни заобикаля, от направата на огнище в полето, за да се огргеем и нахраним, през архитектурните проекти на чудни мостове, сгради и съоръжения, та до построяването на космическите ракети е плод на човешката ръка.

Човешката цивилизация е свързана с откривателството и творчеството. От маймуночовека, който е могъл да извършва елементарни движения, до днешната ни способност да достигнем пределите на Вселената, няма нищо, което да не е дело на ръката. Но за да твори, да открива нови светове, човешката ръка трябва да бъде захранвана със знания и умения. Това са условията, които ние сами създаваме чрез обогатяване с познанията си за света, чрез нашата фантазия и мечтите, които бихме искали да реализираме.

Ръката е един инструмент на мозъка и помага да се направи това, което е необходимо за оцеляването в живота, но и за напредъка. Пътят, който изминава ръката в своето развитие, това е пътят на самия човек.

В различните епохи с ръката си човекът е могъл да изработва различни предмети от различни материали, чрез които се съди за степента на развитие на обществото. Ръката е творец и на изкуството. Не можем да си представим изящното изкуство – скулптура, архитектура и пластика, ювелирни и оръжейни изкуства, включително словото, без творчеството на ръката.

*

Творчеството, в най-широк смисъл, се ражда в резултат на уменията на човешката ръка и знанието, полета на мисълта на мозъка. Те са свързани и представляват симбиоза на талант и умения. От обикновения грънчар, дърводелец, златар, шивач, до гениалния художник, инструмент на неговата практика са човешката ръка и човешкото познание. В този смисъл ръката е не само оръдие на труда, но и негов продукт, прототип на новите открития.

И още нещо. С напредъка на мисълта и познанията, започва въвеждането на механизация, роботика, кибер технологии, но в тяхната основа е механизма на действие на човешката ръка. Един робот, който може да чисти, да пренася, да извършва определени действия, той прави всичко това като имитира движението на ръката и познанията на мозъка.

Природата и трудът са най-големите откриватели и моделиери, а ръката е техният съвършен инструмент, който дава възможност на човека да се приспособява в съществуващите условия.

Навярно ще има в бъдеще още нови, много изумяващи открития, които сега не можем дори да си представим. Но постигнатото от човешката ръка, в съчетание с полета на мисълта, действително е огромно и стои в основата и на съвременните постижения, и на бъдещите открития. Те ще дават възможност на човека да оцелява в своя труден, противоречив свят, да се приспособява и да върви напред по пътя към реализиране на мечтите си.

Иванка Янкова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *