Автори брой 4/2021 (13)


АЛЕКСАНДРИНА ШАХАНОВА


АЛЕКСАНДЪР АЛЕКС. ДЪБНИШКИ


АННА ДИМИТРОВА

Анна Димитрова

Анна Димитрова е поет и публицист, автор на стихосбирките „Между два фокуса“ /1996 г./, „Проглеждане в хаоса“ /2005 г./, „Око на мълчанието“ /2016 г./, „Печат върху камък“ /2020 г./ и др., както и на пътеписа „Докосване до Изтока“.

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 4/2021, преди това представена в рецензия на Надежда Радева за литературния сборник „Дунавски съзвездия“ /бр. 2/2019/ и на с рецензия на Надежда Александрова за стихосбирката й „Печат върху камък“ /бр. 4/2021/.


БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

Благовеста Касабова

Благовеста Йорданова Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“.

Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“. Работи и като първи зам.- гл. редактор на вестник „Новият пулс“. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат.

Автор е на повече от 15 книги, между които  „Калина Малина“ (1970), „Трайко Симеонов“ (1982), „Първообраз на света“ (1990), „Богородица на свободата“ (за Баба Тонка Обретенова; 1990), „Ръми в душата ми“ (за Мара Белчева; 1995), „Попътни размисли“ (1999), „Чудотворката“ (за Фани Попова-Мутафова; 2000), „Днес и преди“ (2000), „Минало неотминало“ (2000), „Другата страна на медала“, „Обич за обич“ (литературен анализ с Евтим Евтимов), „Неделна книга“ (в съавторство с Нина Андонова) и др.

Носителка е на националните награди: За принос в литературата на Министерството на културата, За литературна критика на Съюза на българските писатели, приз „Калина Малина“, приз „Георги Братнов“ за публицистика, „Нешо Бончев“ (в Панагюрище) за литературна критика и др.

Автор от брой 4/2021 със статия за творчеството на Кирил Назъров в рубриката „На фокус“.


БОРИС ЦВЕТАНОВ


ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ

Василен Васевски

Василен Васевски е роден в Сливен. Завършва Националната художествена академия в София през 1993.  Две години по-късно се установява в САЩ, където усвоява загадките на “комерсиални изкуства“ в Индиана – Пардю Юнивърсити. Преподавател по рисуване и дизайн в Илинойския институт по изкуство/ професор/, днес той живее и работи в Чикаго.

Утвърждава се като професионален художник с над двайсетгодишна кариера. През годините активно творчество е направил  150 общи  и 20 самостоятелни изложби в Европа и САЩ. Творецът на багри и цветове е инициатор в създаването на група „Български художници зад граница“, развива активна културна дейност сред българската общност в Чикаго.

Автор на няколко белетристични книги, с последната – романът „Корени“, която бе представена онлайн  през декември в Хамбург, израства като родолюбец, преоткрива силата на родовата и националната българска памет.

Представен в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ със статия на Христина Въчева за негова творческа изява в Хамбург, Германия.


ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА


ДАНИЕЛ ДЯНКОВ


ЕМИЛИЯ ЮКЕР

Емилия Юкер

Емилия Юкер е родена в София. Завършва ХТМУ-София. По професия е научен работник (инженер-химик, доктор на естествените науки), но открива призвание и в онази странна магия, наречена изкуство.

Емигрира в Германия, където завършва специалност „рисуване“ в Народния университет в Хамбург. Следват участия в много сборни изложби, твори в Операта и в Елбхармонията –  една от най-модерните концертни зали в Европа с брилянтна акустика. Две линии, две начала, научната и творческата  се преплитат  в нея, за да родят един уникален проект, наречен  „Клангкартини“ („Klangbilder“). Емилия Юкер има и самостоятелни изложби в своя творчески път

Представена в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ със статия на Христина Въчева за нейна творческа изява в Хамбург, Германия.


ЖИВОДАР ДУШКОВ


ЖУЗЕ МАНУЕЛ МЕНДЕШ


ИВАН БЪРЗАКОВ


ИВАНКА ПОПОВА-ВЕЛЕВА


ИВАНКА ЯНКОВА


ЙОРДАН БОРИСОВ


ЙОРДАН ЙОРДАНОВ


КАТЯ ТОНЧЕВА


КИРИЛ НАЗЪРОВ


КИРИЛ ХРИСТОВ


МИЛЕНА ФРЕНКЕВА


НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА ЦАНЕВА


НИКОЛИНКА ДИМИТРОВА

Николинка Димитрова е родена във Варна. Завършва „Педагогика на изобразителното изкуство“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Работи като дигитален илюстратор за български и международни издателства.

Изяви и награди:

Варна 2013 г. – Изложба „Приказки и фантазии“ избрана колекция от дигитални илюстрации с подкрепата на фестивала „FUNCITY 2013“; Варна 2014 г. – Благотворителна акварелна изложба „Гледайки морето“ по време на годишната регата Cor Caroli-Bavaria yachts;
Италия 2016 г. – Награди на „MAXI PAINT PERFORMANCE“ „Daniel Smith“ на фестивала на акварела „Fabriano in acquerello“ ( съвместно с Паулина Копестинска – Полша );
Варна 2017 г. – Изложба „Четири елемента“ – сборна изложба акварел, Николинка Димитрова, Елица Карабашлиева, Иво Иорданов – изложбена зала на Радио Варна;
Варна 2020 г. – Изложба „Будителите преди и сега “ – сборна изложба – комплекс Морско Казино;
Варна 2021 г. – „Лирични рисунки – изкуство на хартия” – сборна изложба на варненски автори

Представена в брой 4/2021 на сп. „Картини с думи и багри“ с две публикации, във връзка с нейната дебютна изложба „За нас откровено“.


ОГНЯН БАЛКАНДЖИЕВ


ПАВЛИНА ПЕТКОВА


ПЕТКО ОГОЙСКИ


ПЛАНИМИР ПЕТРОВ


СИДОНИЯ ПОЖАРЛИЕВА


СТОЯН МИХАЙЛОВ


ТОДОР БИЛЧЕВ


ХРИСТО ИВАНОВ


ЦОНКА ВЕЛИКОВА