ИЗЛОЖБА ВЪВ ВАРНА – анонс

ИЗЛОЖБА НА БХС ГОСТУВА ВЪВ ВАРНА – редакционен анонс

Представихме на нашите читатели в брой 2/2022 Общата изложба с рисунки и хайку на четирима автори, свързани със списанието, които творят в областта на източната калиграфия, пишат хайку, създават хайга и рисунки в стила суми-е.

Имаме удоволствието да съобщим, че изложбата ще гостува във Варна между 5 и19 септември, 2022 г. Творбите ще бъдат изложени в Арт Салон на радио Варна.

Официалното откриване ще бъде на 5 септември от 18 ч. и ще бъде придружено с четене на хайку поезия от антологията „Морето“ на БХС, издадена през 2021 г. и представена на читателите на сп. „Картини с думи и багри“. Друг нов акцент е, че в морската столица ще има и демонстрация на авторите по калиграфия и суми-е.

Събитието е част от традиционните Есенни дни на японската култура и се осъществява със съдействието на Клуб „Нихон Томоно кай – Приятели на Япония в България“, Български хайку съюз и Японското посолство в България. С подкрепата на радио Варна варненската общественост ще се запознае с четиримата български художници, за които Пътят на четката и Пътят на хайку са част от живота и творческото им вдъхновение.

Техниката на рисуване с източни четка и туш е все още рядко срещана и непозната в България. Ето защо авторите – български художници и хайджини, които рисуват или заявено вплитат в творчеството си това източно изкуство имат желание да го представят пред различна, и все по-широка публика.

Изложбата има за цел да покаже разнообразието в подходите и авторовия художествен език, художествена стилистика и интерпретации.

*

Японската калиграфия, рисунките с източен туш и хайга (хайку стих въплътен в рисунка с туш) са традиционни японски изкуства, тясно свързани помежду си чрез идеята за потока на енергията Ки, преходността на всичко съществуващо, вечният кръговрат в природата, художественото изразяване на „душите на нещата“- чрез нюансите на туша, енергийният заряд на замаха с четката, душата на самия автор и магията на няколко думи, записани в хайку стих …

Хайку, калиграфията и суми-е са тясно свързани – векове наред са се изпълнявали с едни и същи инструменти: четката и туша. Една рисунка с туш, калиграфия или хайку стих изглеждат написани с необичайна лекота и непосредственост, но пътят до тази лекота изисква много години отдаденост. В източната техника на рисуването с туш не можеш да поправиш вече нарисуваното върху листа – тя е техника на мигновението, подобно краткия хайку стих.

*

В изложбата ще бъдат представени калиграфии и рисунки, осъществени с техниката суми-е на Александър Телалим (български художник от бесарабски произход с множество изложби и признания в редица страни), Детелина Тихолова (художник и преподавател по Изобразително изкуство, хайку поет и член на Български хайку съюз), Николай Пенчев (журналист, автор на детски книги, притежател на първи дан по кендо, хайку поет и член на БХС) и Венелина Петкова (хайку поетеса и настояща ученичка на японска калиграфка, член на БХС).

В деня на откриването (5 септември, понеделник) каним гостите да присъстват на демонстрация калиграфия и суми-е рисунка (Венелина Петкова и Детелина Тихолова). В рамките на събитието ще може да участвате и в работилница по суми-е

редакционно съобщение

източник: Български хайку съюз

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *