ЗА СПИСАНИЕ „ЧИТАЛИЩЕ“ – Йордан Кожухаров

СПИСАНИЕ „ЧИТАЛИЩЕ“ НА 150 ГОДИНИ – статия на Йордан Кожухаров

       През 1870г. в Цариград излиза бр.1 на сп. „Читалище“ под редакцията на Марко Балабанов. Като негови създатели трябва да се посочат още Лазар Йовчев, Тодор Икономов, Петко Р. Славейков, Стефан Бобчев, Драган Цанков и др. Издава го българското читалище в Цариград. Излиза до 15 септември 1875г. – два пъти месечно. Печата се в печатницата на в. „Македония“.

Спряно е след Априлското въстание. Възстановено е след Освобождението. И пак продължава да бъде място за изява на българските писатели. А така също на страниците му  се появяват произведения на Омир, Пушкин, Шилер, Шевченко…

         В наше време дългогодишен негов главен редактор е Петър Динчев. Да припомним,че той е роден в с. Патриарх Евтимиево, но е отрасъл и завършва средното си образование в Асеновград, а више – в СУ „Св. Климент Охридски“ – българска филология. Издал е 29 книги и е получил множество награди. Негови творби са излизали в Австрия, Беларус, Молдова, Куба, Полша, Русия, Украйна, Унгария. Член е на СБП и СБЖ. През месец май 2018г. беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“.

         Във връзка със 150-годишнината от създаването на сп. „Читалище“, фондация „Читалище – 1870г.“, София, 2020г. издава поетична антология „Възрожденски пориви“. Авторски колектив: гл. редактор – Петър Динчев, редактор Нико Стоянов. На корицата – портрет на Марко Балабанов, основоположник и първи гл. редактор на сп. „Читалище“. Художник – Димо Троянов.

Поетична антология „Възрожденски пориви“

           След емоционалното въведение „Духовно въздигане“ от Петър Динчев, като гл. редактор на Антологията, следва, пак от него, прекрасен сонет, озаглавен „През времето“.

„През времето“ – с автограф на автора Петър Динчев

А на 237-те страници в поетичната антология са намерили място 65 автора от различни поколения. Ето някои от тях: Боян Ангелов (председател на СБП), Георги Драмбозов, Димитър Златев, Иванка Янкова (от Асеновград), Матей Шопкин, Минко Танев, Петър Динчев, Стоянка Боянова и т.н.

            В уводното си послание „Духовно възвисяване“ Петър Динчев сочи и актуалните  проблеми на списанието: „И най-дълголетното българско издание едва оцелява от сполетелия го недоимък. Но литературният кръг „Читалище“, създаден от него, продължава да крепи талантите. Доказателство за това е и този поетичен сборник, посветен на 150-годишнината на списанието. И дай, Боже, по-добри времена, за да стане тази подкрепа още по-силна, още по-плодотворна.“

            Да прибавим към казаното по-горе от Петър Динчев и нашето най-сърдечно пожелание: „Дай, Боже, за 150-годишното сп. „Читалище“ да настанат по-добри времена.“

Йордан Кожухаров

                                                                   

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *