20 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ХАЙКУ СЪЮЗ – Зорница Харизанова

20 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ХАЙКУ СЪЮЗ – репортаж на Зорница Харизанова

На 23 ноември 2020 г. Българският хайку съюз (БХС) чества своята 20-та годишнина. Домакин на честването беше Клуб „Писмена“ при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Съюзът получи поздравителен адрес от проф. Гергана Петкова – ръководител на катедра „Японистика“ при СУ „Св. Климент Охридски”. Приветствие към членовете му отправи доц. д-р София Филипова, главен редактор на сп. „Хайку свят“, бивш председател на БХС, която разгледа историята на творческата дейност на Съюза за изминалите 20 години. Гостите бяха поздравени от дългогодишните членове на БХС Елисавета Шапкарева и доц. д-р Петър Пламенов. Кратко приветствие отправи и председателката на литературния салон „Евгения Марс“ – писателката и актриса Божидара Цекова.

Програмата продължи с рецитал „Хайку за хайку” от стихове на членове на Съюза в изпълнение на Красимира Казанджиева и Зорница Харизанова. Илиана Илиева, зам.-гл. редактор на сп. Хайку свят, представи новия двоен 5-6 брой на изданието.

Юбилеят на Български хайку съюз съвпадна с честването на 87-я рождения ден на преводачката и журналистката Сидония Пожарлиева, с 90-годишния юбилей на д-р Лиляна Райчева и доц. д-р София Филипова, едни от учредителите на Съюза и негови дългогодишни членове.

Поздравителен адрес към рожденичките отправиха поетесите Стоянка Боянова и Венелина Петкова.

В края на тържеството присъстващите се насладиха на рецитал от хайбуни на Елисавета Шапкарева, Стоянка Боянова, Венелина Петкова и Илияна Делева.

Събитието започна и завърши с музикалното изпълнение на Кристиян Симеонов (флейта).

© Зорница Харизанова

Лого - Софийски университет

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С

Скъпи приятели на Япония и творци на хайку в България!

Поздравяваме ви с 20-годишния юбилей и заедно с вас празнуваме дългогодишната ви активна дейност за популяризиране на поетичния жанр хайку в България.

Изкуството на поезията е уникална симбиоза от ритъм, картина и звук. То съчетава в себе си музиката и образите на вселената и ни помага да почувстваме света в нас и около нас. Благодарим на българските хайку творци за умението да фокусират енергията на Всемира в капка вода. Благодарим ви за неуморната грижа да поддържате духа на поезията жив!

В тези времена на изпитания имаме нужда именно от поезията на живота, за да продължим храбро и мъдро своето пътешествие в динамичния свят на 21-ви век. Желаем ви творчески успехи, изпълнени с мъдростта на японските дзен изкуства и пропити с българско вдъхновение. 

Ч Е С Т И Т   Ю Б И Л Е Й !

23.11.2020 г.                 

                    

Подпис - поздравителен адрес
Подпис

Професор д-р Гергана Петкова

Ръководител Катедра Японистика

СУ „Свети Климент Охридски“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *