gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Треви под снега-Габриела Цанева Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Искам себе си-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Алманах Литературно земеделско знаме-том 3 Оскъдни дни-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 2 Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева списание Картини с думи и багри брой 4/2022 списание Картини с думи и багри брой 3/2022 списание Картини с думи и багри брой 2/2021 списание Картини с думи и багри брой 1/2021 списание Картини с думи и багри брой 4/2021 списание Картини с думи и багри брой 3/2021 списание Картини с думи и багри брой 2/2021 списание Картини с думи и багри брой 1/2021 списание Картини с думи и багри брой 4/2020 списание Картини с думи и багри брой 3/2020 списание Картини с думи и багри брой 2/2020 списание Картини с думи и багри брой 1/2020 списание Картини с думи и багри брой 4/2019 списание Картини с думи и багри брой 3/2019 списание Картини с думи и багри брой 2/2019 списание Картини с думи и багри брой 1/2019 списание Картини с думи и багри брой 0/2018

Габриела Цанева

Биография

Габриела Цанева е български писател, поет и издател. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка“ като програмист. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ — София. Защитава дисертация, за което й е присъдена научната степен „доктор“ в областта на техническите науки. Работила е като журналист във вестниците "Народно земеделско знаме" и "Земеделско знаме" и като гл. специалист по хроматографски анализ. По-късно завършва право и до 2019 г. е адвокат в Софийска адвокатска колегия, като продължава да сътрудничи на в-к "Земеделско знаме" със статии на юридическа тематика. От 2003 г. е член на Сдружението на българските писатели. На 06 декември 2018 г. регистрира издателство gabriell-e-lit и започва да издава специализираното списание за литература и визуални изкуства "Картини с думи и багри".

Публикува в сп. "Родна реч", във в. "Век 21", "Демокрация", "Труд", "Литературен форум" и други. Редактор на сайта "Вестник земеделска защита" и на в. "Литературно земеделско знаме". Автор на книгите "Миналото в мен" (документална повест, 1994; 2010, 2019, 2020), "Догонвам бягащия ден" (стихосбирка, 1998, 2019), "Треви под снега" (роман, 2000, 2020), "Реши се и ще си свободен" (есета и стихове, 2001, 2019, 2020), "Шофьори" (новела, 2008), "Заскрежени птици" (стихосбирка, 2008; 2011),"Светлата пътека към звездите" (стихосбирка, 2009; 2010),"Врабче върху антената" (стихосбирка, 2010),"Искам себе си" (хайбун, 2011, 2021),"Състояния. Хайга" (хайга, 2013, 2020),"Бурята сплита ръце" (стихосбирка, 2016, 2021), "Високосният ден" (стихосбирка, 2018, 2020), "Живота в стих събрах" (литературен сборник, 2019, 2020), "Стъпки по пламъци" (стихосбирка, 2019, 2020),"Толкова е рано" (роман, 2019, 2020), "Оскъдни дни" (стихосбирка, 2020), "Нощта на щурците" (стихосбирка, 2021).

"Разнолика и непостоянна съм"... Когато бях на осем години за първи път прочетох тази характеристика за моята зодия и се изплаших, защото обичах да рисувам, но обичах и звездите – сега знам съвсем малко повече за тях, отколкото тогава…

…Освен това… Вече бях започнала да свиря на цигулка – и се бях отказала; бях започнала да уча немски език и се бях отказала; бях започнала да уча и балет, но се бях отказала… Обещах си, че вече ще довършвам това, което съм започнала. И смело се върнах към музиката – започнах да свиря на пиано… но по-късно се отказах; започнах да уча английски и френски – и досега не ги знам добре… вместо с балет, започнах да се занимавам с йога, с фехтовка, с езда, с източни бойни изкуства… Все пак завърших средното училище, по-точно математическа гимназия, със златен медал (по онова време още имаше такива неща – сега не знам как е). Но не станах математик. Станах инженер-химик, дори дисертация защитих. Но станах “доктор на техническите науки”, а не “доктор на химическите науки”, както се очакваше от мен. И макар да завърших специалност “Технология на органичния синтез”, цели три години работих като главен специалист в “Лаборатория по хроматографски анализ”. И цели три специализации, в три различни страни получих в тази област – изучавах хроматографския анализ в Германия, в Австрия и в Англия… Междувременно учих и завърших право.

И сега… работя като адвокат. … Разнолика и непостоянна съм… И все пак…

През всичките тези години, сред всичките тези науки, аз не престанах да обичам… ЖИВОТНИТЕ... и ЛИТЕРАТУРАТА...

За мен, Габриела Цанева

Издания от Издателство gabriell-e-lit


Нощта на щурците-Габриела Цанева

Нощта на щурците, първо издание
Габриела Цанева
налични формати

Оскъдни дни-Габриела Цанева

Бурята сплита ръце, второ издание
Габриела Цанева
налични формати

Оскъдни дни-Габриела Цанева

Искам себе си, второ издание
Габриела Цанева
налични формати

Треви под снега-Габриела Цанева

Треви под снега, второ издание
Габриела Цанева
налични формати

Оскъдни дни-Габриела Цанева

Оскъдни дни, първо издание
Габриела Цанева
налични формати

Високосният ден-Габриела Цанева

Високосният ден, второ, електронно издание
Габриела Цанева
налични формати

Състояния-Габриела Цанева

Състояния. Хайга, второ, преработено и допълнено издание
Габриела Цанева
налични формати

Толкова е рано-Габриела Цанева

Толкова е рано, първо издание
Габриела Цанева
налични формати

Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева

Реши се и ще си свободен, второ издание
Габриела Цанева
налични формати

Догонвам бягащия ден

Миналото в мен
трето юбилейно издание

Габриела Цанева

налични формати

Догонвам бягащия ден

Стъпки по пламъци
Габриела Цанева
налични формати

Догонвам бягащия ден

Живота в стих събрах
Габриела Цанева
налични формати

Догонвам бягащия ден

Догонвам бягащия ден
Габриела Цанева
налични форматиВ е-Библиотека gabriell-e-lit