gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Денонощия-Рени Васева Водопой за кръвопийци-Тодор Билчев списание Картини с думи и багри брой 3/2020 списание Картини с думи и багри брой 2/2020 списание Картини с думи и багри брой 1/2020 списание Картини с думи и багри брой 4/2019 Високосният ден-Габриела Цанева Светлина от миналото-Христина Въчева Светата троица човек-Тодор Билчев Черно-бели истории за моите шарени хора-Валентина Григорова Оскъдни дни-Габриела Цанева Календар за вечността-Тодор Билчев Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева списание Картини с думи и багри брой 3/2019 списание Картини с думи и багри брой 2/2019 списание Картини с думи и багри брой 1/2019 списание Картини с думи и багри брой 0/2018 Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева

Надежда Цанева

  • Дата на раждане: 14 Октомври 1937
  • Месторождение: Видин, България

Биография

Надежда Цанева е българска писателка, родена във Видин, в семейство на учители. Завършва гимназия в родния си град, след което се дипломира като магистър в СУ "Климент Охридски" със специалност "българска филология". Три години работи по разпределение като преподавател по български език и литература в Селскостопанския техникум в град Две могили. След това продължава учителската си дейност в Математическа гимназия "Баба Тонка" в град Русе, Техникум по корабостроене и корабоплаване, Техникум по архитектура и строителство и Икономически техникум в град Русе. Преподава художествено слово и художествено творчество като извънкласни форми на обучение. Пише стихове, есета и статии по актуални обществени проблеми, които публикува в местния и централен периодичен печат. Сътрудничи на вестниците "Учителско дело", "Аз-буки" и др. Остава свързана с учениците, на които е преподавала, с техните житейски и професионални проблеми и особено с онези, от випуска на Селскостопанския техникум в град Две могили.

Това я мотивира да стане редактор във в. "Земеделска защита", орган на Общия земеделски професионален съюз в България, където подписва статиите си с името, с което е останала в спомените и сърцата на първите си ученици. Публикува стихове и статии във вестниците "Литературно земеделско знаме" и "Земеделско знаме". Автор на книгата със стихове и статии "На попрището жизнено в средата" Член на Съюза на писателите земеделци.

Недей ми казва, че е късно за всичко -
да напиша стих,
да търся детелина четирилистна
и извора, от който пих
когато бях на двадесет години...
Не ме придумвай,
че покоят е живот -
покой не искам.
Мъртвите почиват.

Надежда Цанева

Книги от Издателство gabriell-e-lit

На попрището жизнено в средата

"На попрището жизнено
в средата"
Надежда Цанева
налични формати