gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Дневник с обратна дата-Надежда Александрова списание Картини с думи и багри брой 4/2022 списание Картини с думи и багри брой 3/2022 списание Картини с думи и багри брой 2/2021 списание Картини с думи и багри брой 1/2021 списание Картини с думи и багри брой 4/2021 списание Картини с думи и багри брой 3/2021 списание Картини с думи и багри брой 2/2021 списание Картини с думи и багри брой 1/2021 списание Картини с думи и багри брой 4/2020 списание Картини с думи и багри брой 3/2020 списание Картини с думи и багри брой 2/2020 списание Картини с думи и багри брой 1/2020 списание Картини с думи и багри брой 4/2019 списание Картини с думи и багри брой 3/2019 списание Картини с думи и багри брой 2/2019 списание Картини с думи и багри брой 1/2019 списание Картини с думи и багри брой 0/2018 Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Алманах Литературно земеделско знаме-том 3 Алманах Литературно земеделско знаме-том 2 Алманах Литературно земеделско знаме-том 1

Надежда Александрова Цанева

  • Дата на раждане: 14 Октомври 1937
  • Месторождение: Видин, България

Биография

Надежда Александрова Цанева е поет, писател, филолог, педагог и редактор. Родена е във Видин, в семейство на учители. Завършва гимназия в родния си град, след което се дипломира като магистър в СУ "Климент Охридски" със специалност "българска филология". Три години работи по разпределение като преподавател по български език и литература в Селскостопанския техникум в град Две могили. След това продължава учителската си дейност в Математическа гимназия "Баба Тонка" в град Русе, Техникум по корабостроене и корабоплаване, Техникум по архитектура и строителство и Икономически техникум в град Русе. Преподава художествено слово и художествено творчество като извънкласни форми на обучение. Пише стихове, есета и статии по актуални обществени проблеми, които публикува в местния и централен периодичен печат. Сътрудничи на вестниците "Учителско дело", "Аз-буки" и др. Остава свързана с учениците, на които е преподавала, с техните житейски и професионални проблеми и особено с онези, от випуска на Селскостопанския техникум в град Две могили.

Това я мотивира през 2008 г. да стане редактор във в. "Земеделска защита", орган на Общия земеделски професионален съюз в България, където подписва статиите си с името, с което е останала в спомените и сърцата на първите си ученици. Публикува стихове и статии във вестниците "Литературно земеделско знаме" и "Земеделско знаме", както и в интернет - в сайта "Откровения"; поддържа собствени блогове с поезия и литературна критика. Автор на книгите "На попрището жизнено в средата" и "Дневник с обратна дата". Член на Съюза на писателите земеделци. През 2018 г. става редактор на раздел литература в сп."Картини с думи и багри" и издателство gabriell-e-lit. Живее, работи и твори в София.

Недей ми казва, че е късно за всичко -
да напиша стих,
да търся детелина четирилистна
и извора, от който пих
когато бях на двадесет години...
Не ме придумвай,
че покоят е живот -
покой не искам.
Мъртвите почиват.

Надежда Цанева