gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Challenges To Active Social Policies In Bulgaria Историите на Вартоломей-Рени Васева Кръстопът на сънища-Габриела Цанева Спонтанно съзнание-Димитър Анакиев Дневник с обратна дата-Надежда Александрова Отвътре навън-Снежана Стамова Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Боже избави България-Росен Марков Високосният ден-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева

ДОКУМЕНТИ ЗА ДОБРИЧ И ДОБРИЧКО, СЪХРАНЯВАНИ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ НА ДА-РУСЕПОРЪЧАЙTE ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ:

office@gabriell-e-lit.com
gabriell-e-lit@mail.bg
Цена 14 лева, 66 стр., формат А4, илюстрована
Ще доставим вашата книга чрез Еконт или Спиди с наложен платеж.

Документи за Добрич...- съставители Тодор Билчев и Цветомира Димитрова

Налични формати:

Платете онлайн

Описание Сума
Документи за Добрич и Добричко, съхранявани във фондовете на ДА-Русе, съставители Тодор Билчев и Цветомира Димитрова, издателство gabriell-e-lit 14.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

или във всеки офис на изипей.
Микросметка в easypay
IBAN: BG77 ESPY 4004 0025 4741 59,
BIC: ESPYBGS1
Клиентски номер (КИН): 5326470365
Габриела Цанева Цанева
(Gabriela Zaneva Zaneva)
Ще получите вашата книга по пощата, за наша сметка.

КНИГА


Съставители: ТОДОР БИЛЧЕВ и ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА
Жанр: документална проза
Година: 31-12-2021
Печатно издание: илюстровано
Страници: 66
Подвързия: мека
Формат: А4
ISBN: 978-619-7520-78-1
Цена: 14 лв.
Електронно издание: илюстровано
ISBN 978-619-7520-79-8 - pdf
ISBN 978-619-7520-80-4 - еPub

ОТЗИВИ


Последвайте книгата в

goodreads!


Коментирайте и оценете!

ОПИСАНИЕ


Богатството на документалния масив на Държавен архив – Русе провокира в нас една прекрасна идея да съберем и представим на любознателния добрички читател по възможно най-достъпния и интересен начин всички документи за Добричкия край.
Както е известно Русе, по ред исторически обусловености, дълго време е първенстващ в много отношения сред градовете в държавата. Това и поредица подобни обстоятелства създават реални предпоставки тук да бъде съсредоточена както една солидна интелигенция, така и да бъде създадена една на високо европейско равнище икономическа, търговска, обществена и политическа класа, която идва от всички краища на България и тук реализира своите високи възможности.
Пребивавайки във вилаетския град, а и след него, всички тези личности, дружества и организации създават със себе си и документи, които остават в града ни и до днес, и които, конкретно за Добричко, сега започваме пред вас да представяме.
Тодор Билчев, Цветомира Димитрова

РЕЦЕНЗИИ


Книгата съдържа 83 документни приложения, сред които снимки, статии от вестници, плакати и програми от културния живот, свързан с Русе и Добрич, лични писма и пощенски картички, кореспонденция с институции, вкл. с ДА-Русе и др. Композиционно, съдържанието е разделено в пет основни части. Първата е озаглавена „Обществено-политически живот“, която включва две подзаглавия – „Общественици и обществени организации“ и „Поборници, опълченци, участници във войни и бунтове“. Втората част е озаглавена „Просвета и култура“ и бих я нарекла сърцевина на изследователските находки. От този раздел на книгата ще научим и за извънучилищните дейности, свързани с междуучилищен обмен, почивно дело и др. Много интригуващ е разделът „Култура“, в който се запознаваме с биографиите и дейността на интересни личности с добруджански корен, оставили ярка следа в националната и регионална културна история. Третият основен раздел в книгата е „Промишленост и горско стопанство, където тежестта пада върху лечебното и ветеринарно дело. В четвъртата част, озаглавена „Духовен живот“ е разгледана дейността на църковната институция. В последната, пета част, са събрани всички намерени от изследователите-съставители на книгата документи, които не могат да се класифицират в другите четири категории и е озаглавена „Други“.

Надежда Александрова

рецензия в сп. "Картини с думи и багри", брой 4/2021