gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Challenges To Active Social Policies In Bulgaria Историите на Вартоломей-Рени Васева Кръстопът на сънища-Габриела Цанева Спонтанно съзнание-Димитър Анакиев Дневник с обратна дата-Надежда Александрова Отвътре навън-Снежана Стамова Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Боже избави България-Росен Марков Високосният ден-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева


БУРЯТА СПЛИТА РЪЦЕ


КНИГА

Бурята сплита ръце - автор Габриела Цанева

Налични формати

Автор: ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА
Жанр: поезия
Година: 04-07-2021
Страници: 106
Подвързия: e-book
Формат: pdf, epub
Тегло: -
ISBN: 978-619-7520-73-6, за pdf
ISBN: 978-619-7520-74-3, за ePub

Мрежа: Сайт на автора

Бурята сплита ръце

ОПИСАНИЕ

Бурята сплита ръце -
целува луната.
Тежи тишината -
животът тече.
***
Мокри нокти по
стъклото – стърже дъждът,
реже мозъка.
***
Капките ближат
прозореца, скърцат. Не,
впити зъби са.
***
Зъбят се дните.
Нощите стават убежища.
Нещо търсим в съня...
След лятното опиянение – безвремие.
Събуждане със главоболие,
с копнеж по нещото,
отминало с нощта.
Събуждане след кома?
Още е далеч.
Днес болестта върлува в нас –
оставя ни безпаметни,
безволеви и
безпосочни.
Насочвани,
подхвърляни,
бездейни и
бълнуващи –
за още -
кипеж,
брътвеж...
Не, само омерзение –
до днес.
А утре?
Утре е далеч.

ОТЗИВИ

Рецензии

Помня първите поетични изяви на Габриела Цанева. В съзнанието ми е останал споменът за съвсем младо момиче, което пишеше дълбоко лирични стихове, улавящо пулсацията и живия трепет на природата и живота.
Когато прочетох последната й стихосбирка „Бурята сплита ръце“ бях, обаче, изненадан: пред очите ми се изправи една друга Габриела Цанева – една зряла поетеса, която очи в очи се изправя срещу живота и чрез плющящата сила на словото, му отправя въпроси, спори с него, вплита се в бурята на живота и извиква своите нравствени послания.
Още в първите стихотворения на тази книга се усеща уверения и категоричен почерк на изграден поет, усеща се увереното й майсторство да борави с магията на въздействие на словото и да го превръща в изразно средство, с което да гради неочаквани и смели поетични метафори, да насища белия лист с поетична енергия от която извира много философия, много вътрешен плам на разбунения й дух.
Стиховете й не са красиво извайване на слова, няма лирични описания на природни картини, няма момински любовни трепети. Словото й в новата й книга удивително на напомня на Геомилевската поетична стихия, тази, която чрез словото пренарежда, опълчва се и задава въпроси на живота, на себе си, на околните.
За Габриела Цанева в „Бурята сплита ръце“ поезията не е лирична изповед, а публицистичен глас, който е изригнал в душата й и е пренесен на белия лист. Това е съвсем спонтанна и дръзка поезия, която, удивително!, че се изповядва от жена. Обикновено това е стилът на „мъжкото“ начало в поезията – това на Гео Милев, на Маяковски, на Левчев или на нейния чичо – известния поет Стефан Цанев.
Стихосбирката е структурирана интересно, в два дяла, които носят две различни теми, но обединени от една мисъл – силата на поета да устои, въпреки всичко, на всички трудности, метаморфози, злини и предизвикателства на живота, на съдбата. Тревожно преживяваща избора си да бъде самурай или „опразнена торба от трохите на живота“, Цанева се бори да бъде първото, самурай, а това според нея е „да си самурай-/ да служиш,/ да защитаваш/ да бъдеш меч/- до смърт, за чест…/ Да пазиш/ каузата, която беше твоя“.
„Бурята сплита ръце“ е стихосбирка, която носи много препрочитания, защото в тях се откриват нови и нови смисли. И това е така, защото тя звучи като поетична симфония: отделните теми се подемат и звучат в различни тоналности, ту стихват, ту се развихрят, ту философски притихват и наново се въздигат. Всеки от двата дяла започва с публицистично-философски размисъл за битието на днешното ни време, следват тихи стихове, в атмосферата на „хайку“ или такива в съвсем минималистичен размер и след това се излива стихията на разбунтуваното и отприщено слово.

Прочетете цялата рецензия тук.

Крум Гергицов, сп. "Картини с думи и багри", брой 0/2018