gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Challenges To Active Social Policies In Bulgaria Историите на Вартоломей-Рени Васева Кръстопът на сънища-Габриела Цанева Спонтанно съзнание-Димитър Анакиев Дневник с обратна дата-Надежда Александрова Отвътре навън-Снежана Стамова Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Боже избави България-Росен Марков Високосният ден-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева

КАЛЕНДАР ЗА ВЕЧНОСТТАПОРЪЧАЙTE ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ:

office@gabriell-e-lit.com
gabriell-e-lit@mail.bg
Цена 4 лева, 50 стр.
Ще доставим вашата книга чрез Еконт или Спиди с наложен платеж.

Календар за вечността - автор Тодор Билчев

Налични формати:

Платете онлайн

Описание Сума
Календар за вечността - автор Тодор Билчев, издателство gabriell-e-lit 4.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

или във всеки офис на изипей.
Микросметка в easypay
IBAN: BG77 ESPY 4004 0025 4741 59,
BIC: ESPYBGS1
Клиентски номер (КИН): 5326470365
Габриела Цанева Цанева (Gabriela Zaneva Zaneva)
Ще получите вашата книга по пощата, за наша сметка.

КНИГА


Автор: ТОДОР БИЛЧЕВ
Жанр: поезия
Година: 05-02-2020
Печатно издание:
Страници: 50
Подвързия: мека
Формат: 32/84/108
ISBN: 978-619-7520-34-7
Цена: 4 лв.

ОТЗИВИ


Последвайте книгата в

goodreads!


Коментирайте и оценете!

ОПИСАНИЕ


Какво е пролетта без разцъфтели цветове?
Без надежда за любов и без зов за грехове?
Какво е лятото без жега непосилна?
Без почивка на море и труд навред усилен?

Какво е есента без златно жълтите листа?
Без плод, без скръб в душата и без вик във Вечността?
Какво е зима, пък, без пухкав и кристален сняг?
Без чистотата на студа? За лято с мисъл пак?...Рецензии


Прочетох ръкописа на "Календар за Вечността" в началото на януари, когато усещането за пропаст между преходното и вечното е особено силно, почти болезнено.
Всяка нова година ни носи надеждата на бъдещето и тъгата по пропуснатото, ненаправеното, разпиляното... и в този смисъл, разбирането за мястото на тленното човешко битие в потока на вселенското време може да ни обезсърчи, или да даде тласък на новите ни начинания.
Не се изненадах от това, че един автор като Тодор Билчев, с неговата богата творческа биография, само за месец подготви за печат и направи необходимото за издаването на три стихосбирки.
"Календар за Вечността" по обем е най-малката от тях, но като авторов замисъл е, бих казала, монументална.
Няколко негови думи, споделени в разговор, ме накараха да прочета отново ръкописа и този път, зад делничното и пейзажа, зад тъгата и надеждата, зад почти афористичните тези и съждения на лирическия „аз”, да видя онзи друг, почти трансцендентален пласт, който прави най-новата поетична книга на Тодор Билчев уникална...
„Календарите са за дадена година, а този е за всички години и остава така и във Вечността. Затова не е календар "на", а календар "за" Вечността, като създава един уникален духовен календар, отброяващ дните, месеците и годината с нетленното махало на безсмърти-ето. Мислих за заглавие "Календар на живота", което щеше наистина да е едно хубаво заглавие, но то не стига до високата цел, която съм си поставил с тази стихосбирка. Животът е временен. А Духът е вечен, дори духът на времето, затворено в календара, който за човешко улеснение и разбиране е ограничен." Стихосбирката има сложна композиционна структура, която следва календарното разпределение на сезоните, месеците и дните от седмицата. Авторът е намерил характерната, отличителна черта за всеки описан и преживян през обобщената „година на битието” миг, като в същото време всяко състояние на лирическия „аз” е дълбоко лично, премислено, почувствано, осмислено. За толкова малка по обем книга, „Календарът...” на Тодор Билчев е и неочаквано информативна, в нея авторът ни запознава с произхода на календара, на наименованията на месеците и дните от седмицата, което превръща една лирична творба в своеобразен наръчник по семантика на думите, с които най-често си служим, за да обозначим времето.


Габриела Цанева, редактор и издател

сп. "Картини с думи и багри", бр. 1/2020