gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Challenges To Active Social Policies In Bulgaria Историите на Вартоломей-Рени Васева Кръстопът на сънища-Габриела Цанева Спонтанно съзнание-Димитър Анакиев Дневник с обратна дата-Надежда Александрова Отвътре навън-Снежана Стамова Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Боже избави България-Росен Марков Високосният ден-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева

ОСКЪДНИ ДНИ

КНИГА

Оскъдни дни - автор Габриела Цанева

Налични формати

Автор: ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА
Жанр: поезия
Електронно издание:
Година: 01-07-2020
Страници: 136
Подвързия: e-book
Формат: pdf, epub
ISBN: 978-619-7520-40-8, за pdf
ISBN: 978-619-7520-41-5, за ePub

Печатно издание:
Година: 06-12-2020
Подвързия: мека
Формат: 32/84/108
Тегло: 130 g
ISBN: 978-619-7520-39-2

Мрежа: Сайт на автора

ОПИСАНИЕ


Птиците пируват
в окосената трева -
мирис на сено
и есен
А е пролет,
пролет е още,
пролет е -
устните ми изпръхват от вятъра,
кожата ми боли от слънцето -
пролет е -
земята още
чака плодовете си,
още чака най-дългия ден...
Само изсъхналата трева
е есен,
само умората
в умовете ни... Но, не -
пролет съм още,
пролет съм...
Пролет са още очите ми,
и гърдите ми още са пролет,
пролет са и мечтите ми,
пролет съм -
твоята пролет...

Птиците пируват
в окосената трева -
косовете
и врабчетата
се смесиха -
щрихи
от настръхнали крила...

ОТЗИВИ

Рецензии

С "Оскъдни дни" Габриела Цанева преминава поредната граница, само за да осъзнае, че граници няма. Няма граници за творческото въображение и за предизвикателствата, които преминава като автор и като личност. Композиционно, книгата е изгрдена от четири части, които следват годишните сезони. Но в тази подредба има нещо повече от хронологичната последователност на един поетичен дневник. Сезоните в "Оскъдни дни" носят посланието и естетиката на сезонните думи от източната поетична школа. Белият стих, характерен за творчеството на Цанева често се редува с тристишия хайку и именно тези хайку определят структурата на стихосбирката.
И тук, както в други нейни книги, можем да проследим лутанията на лирическия аз и да намерим отговорите на онези въпроси, които си задаваме всеки ден, но които далеч не са "всекидневни", защото в тях откриваме следите на извечните теми за доброто и злото, за отчаянието и устойчивостта, за смисъла на живота. Вече не е новост авторовото разбиране за "хайга" - съчетаване на поезия с авторска картина, породена или пораждаща дадена поетична инвенция ("Състояния. Хайга", изд. "Изток-Запад", С., 2013, "Бурята сплита ръце", изд. "Захарий Стоянов, С. 2016, "Високосният ден", изд. "Захарий Стоянов", С. 2018 и "Стъпки по пламъци", изд. gabriell-e-lit, С. 2019/20).
Но в "Оскъдни дни" живописните детайли, освен отражение на поетичните фрагменти дават облика на цялостното послание на творбата - оскъдните дни, в които живеем в изолация и умираме сами. Почти всички картини са "оскъдни" като графично-цветово изображение и това засилва, нагнетява, усещането за липса.
Ще променим ли живота? Ще успеем ли да изпълним вакуума на духовната нищета и социална отдалеченост с нещо ново? И това "ново" може ли да бъде изкуството на думите и багрите...

Надежда Александрова, редактор, сп. "Картини с думи и багри", бр. 4/2020