gabriell-e-lit

gabriell-e-lit

ИЗДАТЕЛСТВО

Challenges To Active Social Policies In Bulgaria Историите на Вартоломей-Рени Васева Кръстопът на сънища-Габриела Цанева Спонтанно съзнание-Димитър Анакиев Дневник с обратна дата-Надежда Александрова Отвътре навън-Снежана Стамова Нощта на щурците-Габриела Цанева Бурята сплита ръце-Габриела Цанева Алманах Литературно земеделско знаме-том 4 Боже избави България-Росен Марков Високосният ден-Габриела Цанева Реши се и ще си свободен-Габриела Цанева Толкова е рано-Габриела Цанева Сътворения-Рени Васева Състояния.Хайга-Габриела Цанева След девети след десети-Христо Ангелов Алманах Литературно земеделско знаме-том 1 Миналото в мен-трето юбилейно издание-Габриела Цанева Отвъд болката и красотата-Тодор Билчев Стъпки по пламъци-Габриела Цанева Догонвам бягащия ден-Габриела Цанева На попрището жизнено в средата-Надежда Александрова Цанева Живота в стих събрах-Габриела Цанева


ЦВИЛЯТ ГРИВЕСТИ КОНЕПОРЪЧАЙTE ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ:

office@gabriell-e-lit.com
gabriell-e-lit@mail.bg
Цена 9 лева, 92 стр.
Ще доставим вашата книга чрез Еконт или Спиди с наложен платеж.

Цвилят гривести коне - автор Живка Танчева

Налични формати:

Платете онлайн

Описание Сума
Цвилят гривести коне - автор Живка Танчева, издателство gabriell-e-lit 9.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

или във всеки офис на изипей.
Микросметка в easypay
IBAN: BG77 ESPY 4004 0025 4741 59,
BIC: ESPYBGS1
Клиентски номер (КИН): 5326470365
Габриела Цанева Цанева (Gabriela Zaneva Zaneva)
Ще получите вашата книга по пощата, за наша сметка.

КНИГА


Автор: ТОДОР БИЛЧЕВ
Жанр: поезия
Година: 05-03-2021
Печатно издание:
Страници: 92
Подвързия: мека
Формат: 32/84/108
ISBN: 978-619-7520-60-6
Цена: 9 лв.

ОТЗИВИ


Последвайте книгата в

goodreads!


Коментирайте и оценете!

ОПИСАНИЕ


НАРОДЕН ТРИБУН

на Александър Стамболийски.

Ръце издигнал си високо,
от тях струят поток лъчи,
разпръскваш славата далеко
и караш всичко да мълчи.

Заслушани в словата дръзки
сърцата тръпнат от възторг,
за пръв път толкова човешки
да видят своя идол горд.

Да видят бъдещето ясно,
което ти им подари,
в словата твои толкоз властно
с победна сила да гърми.

С една искра разпръсна мрака
там, дето беше пустота,
показа пътя, който чака
човешкия триумф в света.


Рецензии


Образът на коня, като символ на волността и свободата – „Ех, да можех, вихрогоне, /да препускам без юзда, /волно вятъра да гоня, /да умра на свобода!“, Живка Танчева Цвилят гривести коне или като символ на гордата и буйна човешка природа – „Кон изцвили и разтърси /буйно гривеста глава, /с крак заудря и затърси /момък буен за езда.“ е съществена част от стихосбирката и нейното послание.
В стихотворението „Синове“ се достига кулминационното олицетворение, това на синовете на лирическия герой:
Две капки в дланта си събирам,
две капки на Бог от дъжда,
………..
Два коня в съня си сънувам,
два коня се гонят в степта,
и тръпна от обич, защото съзирам,
че са двата ми сина това.

Композиционно, поетичната книга е изградена от седем части, една от които е изцяло нова. Структурирането не е хронологично, доколкото книгата няма характер на лирически дневник. Поскоро можем да търсим архитектурно стратифициране. Първата част, „С идеите твои живях“, посветена на Земеделския съюз и земеделската идеология, е основополагаща. Именно върху тази идеология е изграден характерът, личността, ценностната система и житейския път и на автора, и на лирическия „аз“.
И, само доколкото по думите на поетесата, тя е вкусила тази идеология с майчиното мляко и майчината песен, първата част на стихосбирката може да се приеме и като хронологическо начало.
Вярна на традицията в земеделската поезия, Живка Танчева посвещава две стихотворения на трагичните образи на земеделските водачи – Александър Стамболийски и Райко Даскалов. Те намират своето достойно място в галерията от произведения – апотеоз на героите. Силно е посланието и на други две стихотворения – „Пролетна тъга“ и „Изселник“, в които основна тема е връзката между човека и земята, между корена и духовността. Продължение на това Живка Танчева Цвилят гривести коне търсене и взаимодействие са и трите нови творби – „Земеделска дружба“, „Към Славовица“ и „Славееви гори“, посветено на Цанко Церковски, в които любовта към природата и земеделската организация се вплитат и градят иносказателни образи.
Втората част, „Една си ти, Родино“, е непроменена в двете издания. Тук са включени стихове, посветени на родната земя, на България, на родния език и завета на дедите. Тук отново намираме следите на дълбокия, вечножив корен на поетесата, нейната неразрушима връзка с древното племе, на което е плод.
Не мога да не спомена стихотворенията „Бащин завет“ и „Майчино заклинание“, изградени в класическо стихосложение, в основата на които е вложена житейската народна мъдрост и морал. И нещо повече – тук е разковничето на жизнеността на идеологията на БЗНС – връзката с народопсихологията, с общочовешките ценности и разбирането за добро и справедливост.
„В памет на жертвите на комунизма“ е третата, нова за стихосбирката част, изградена само от три творби. Но тези три произведения са натоварени с може би най-важното послание на поетесата – да помним жертвите на комунизма. И тук не става дума за идеология, за противопоставяне, за отрицание и осъждане. Тук става дума за памет и познание, въздигнати до морални категории.


Габриела Цанева, редактор и издател

сп. "Картини с думи и багри", бр. 1/2021